Plazas de Toros
 Home
Home > Cultura > Stierenvechten > Plazas de Toros
 

Plazas de Toros

Er zijn vele Plazas de Toros. En dan bedoel ik niet alleen in Spanje. Er wordt op meer plekken in de wereld aan stierenvechten gedaan. Soms worden de stieren gedood, maar soms is dat door de regering of het regionaal bestuur verboden en worden ze niet in de arena gedood (maar aansluitend in een slachthuis).
Secilla
De Plazas de Toros, soms ook “Cosos Taurinos” genoemd en vroeger “Circos Taurinos”, zijn afgesloten terreinen. Ze zijn bijna altijd rond, maar soms ook ovaal, achthoekig, rechthoekig, vierkant, etc. of ze hebben een onregelmatige vorm; bijv. een cirkel met een "uitstulping", zoals de Real Maestranza de Caballeria in Sevilla. Dat is goed op de foto hiernaast te zien die ik van googlemaps geplukt heb.

De Plazas de Toros zijn veelal omgeven door tribunes, in de open lucht, maar tegenwoordig toenemend ook overdekt als bij een voetbalstadion (op de wijze van voetbalstadions de Arena of het Gelredome in Nederland). Deze zijn echter in de minderheid.
Toch leidt een korte zoektocht over internet al snel tot méér dan een elftal aan overdekte arena’s op in Spanje, van noord tot zuid: Iscar (Valladolid), La Flecha (Valladolid), Illumbe (San Sebastian), Vitoria-Gasteiz, Aranda de Duero (Burgos), Pontevedra, Leganés (Madrid), Valdemorillo (Madrid), Moralzarzal (Madrid), Tarragona, Tobarra (Albacete), Jaén, Atarfe (Granada) en bijv. in Villena (Alicante). En dit is geen volledig lijstje.

Ik heb zelf o.a. de Plaza de Toros in Atarfe (Granada) bezocht en het is echt wel lekker om daarin te zitten in plaats van in een hete open arena (inderdaad, ik neem niet altijd de dure kaartjes...). Anderzijds: de nieuwe Plaza’s zien er wel erg modern- en soms zelfs futuristisch uit, in vergelijking met de traditionele uitvoeringen, wat ik weer ten koste van de historische uitstraling vindt gaan.
De sfeer in een dergelijke arena is anders, alsof je in een sporthal zit. Dat vind ik heel erg jammer. Per saldo zit ik dus liever in een onoverdekte oude Plaza de Toros, desnoods in de brandende zon...
Atarfe
Plaza de Toros in Atarfe (Granada)

In de arena ligt…arena, oftewel zand. M.n. het zand dat in Sevilla gebruikt wordt, en erg geel van kleur is, is populair in Spanje. Er zijn arena’s waar donkerder zand gebruikt wordt.

In het midden is dus de ronde zandvlakte die wel ruedo of redondel genoemd wordt. Daarin vindt de voorstelling / het gevecht plaats.

Het is omgeven door een soort van houten, ongeveer 1,50 meter hoge, binnenring waardoor er tussen de tribunes en de binnenring een steeg, een loopgang, gecreëerd wordt waarachter ze evt. kunnen schuilen voor de aanstormende stier.
Er zitten ook afgescheiden openingen in waardoor ze redelijk snel in en uit de ruedo kunnen gaan / komen, ook indien er iets in de ruedo gebeurt kan dan snel geholpen worden via deze toegangen.
Daarnaast zijn er grotere toegangspoorten waardoor de torero’s en ook de stier binnen kunnen komen.

Er bestaan ook mobiele Plazas de Toros. Deze zijn bedoeld om af en toe opgezet te worden in kleinere dorpen of in steden waar er geen vaste Plaza de Toros staat. Op die manier kan men toch een dergelijk fiësta houden in het dorp / de stad.

Ook zie je vaker dat nog steeds het dorpsplein ervoor gebruikt wordt of een oud Romeins amfitheater. Soms herken je een plein als een Plaza de Toros omdat er bijv. houten schotten omheen staan, het hele jaar door. Zo parkeerde ik mijn auto tijdens een vakantie midden op een Plaza de Toros: dat was in Chinchón.

Parkeren op een Plaza de Toros in ChinChón
Parkeren op de Plaza de toros in ChinChón

Het is daar trouwens ook gebruikelijk om eenmaal per jaar, in oktober, een corrida te houden waarvan de opbrengst voor de lokale bevolking is. Dit is ontstaan n.a.v. een toezegging die ooit een torero deed die in Chinchón levensgevaarlijk verwond werd, maar door de hulp van de lokale bevolking weer opgelapt werd. Hij beloofde terug te komen om te stierenvechten waarbij de opbrengst die dag geschonken zou worden aan de lokale bevolking. Enige jaren later kwam hij zijn toezegging na en vanaf dat jaar werd een nieuwe traditie geboren.

Oorspronkelijk werden de stierengevechten niet in een speciaal daarvoor gebouwde Plaza de Toros gehouden. De eerste gevechten, die overigens hun oorsprong vinden in de Romeinse tijd, werden vanaf het paard uitgevoerd en gehouden op de centrale stadspleinen.

Plaza de España van Madrid
Afbeelding van een corrida op het Plaza de España van Madrid

Pas vanaf het begin van de 18e eeuw, toen het te voet bevechten van de stier ontstond, werden er speciale Plazas de Toros gebouwd zodat ook het publiek e.e.a. goed kon aanschouwen. De eersten waren overigens niet rond van vorm, maar rechthoekig, eigenlijk gelijk aan de stadspleinen waar de gevechten daarvoor plaatsvonden. Uiteindelijk werden ze rond zodat er geen "dode hoeken" voor het publiek meer waren.


Mexico
Mexico City

Venezuela
Valencia - Venezuela

De drie grootste Plazas de Toros in de wereld liggen verspreid in Midden- en Zuid-Amerika en in Spanje: de grootste in Mexico City (50.000 plaatsen) en de op een na grootste ligt in de stad Valencia, niet in Spanje maar in Venezuela (29.000 plaatsen) en als derde is er Las Ventas in Madrid (24.000 plaatsen).

De oudste Plaza de toros van Spanje ligt in Castañar de Béjar. De oudste aan de overkant van de grote plas ligt in Lima, Peru.

Bejar
Béjar (1714)

Lima
Lima - Peru (1766)

De plazas de toros zijn in Spanje verdeeld in 3 categorieën.
De categorie van een Plaza de Toros heeft gevolgen voor de entreeprijs, het minimum gewicht van de stieren en van de kwaliteit van de toreros die daar komen.
De indeling geschiedt op basis van traditie en bijv. het jaarlijkse aantal corridas. Dat aantal is voor een plaza van de eerste categorie tenminste 15. De plazas die hier aan voldoen zijn op dit moment (2012), de plazas in Sevilla, Madrid, Valencia, Zaragoza, Bilbao, “Los Califas” in Córdoba en “La Malagueta” in Málaga.
Barcelona
Barcelona: tegenwoordig niet meer gebruikt als Plaza de toros
Er zijn dus momenteel 7 actieve Plazas de Toros in Spanje van de 1e categorie.

Na het Catalaanse verbod is Barcelona afgevallen uit dit rijtje en zo ook San Sebastián.


Het minimale gewicht van de stieren die hierbij ingezet worden bedraagt 460 kilogram.

Voorafgaande aan het gevecht is men verplicht bekend te maken van welke fokkerij de stier afkomstig is, zijn gewicht en het jaar en de maand van zijn geboorte
.

De plazas die onder de 2e categorie geschaard worden liggen in de hoofdsteden van de overige provincies, aangevuld met de plazas de toros van Algeciras (Cádiz), Aranjuez (Madrid), Cartagena (Murcia), Gijón (Asturias), Jerez de la Frontera (Cádiz), Linares (Jaen), Merida ( Cáceres) en Puerto de Santa María (Cádiz).

Het gewicht van de stier dient hoger dan 410 kilogram te zijn.
Er zijn momenteel 45 actieve Plazas de Toros in Spanje van de 2e categorie.

De plazas die in de derde en laatste categorie vallen zijn alle plazas die hiervoor niet genoemd werden, incl. de mobiele plazas.
Het minimumgewicht van de stier dient 258 kilogram te zijn, schoon aan de haak.

Er zijn vele honderden actieve Plazas de Toros in Spanje die in deze categorie vallen.

In welke categorie een Plaza de Toros valt kan bepaald worden door regelgeving binnen een autonome regio, dus hoewel ik hierboven volstrekte duidelijkheid voorwend, is dat dus eigenlijk niet zo. Zo vielen de plazas van Córdoba en Málaga vroeger niet in de 1e categorie, maar door aanwijzing door de autonome regio Andalucía tegenwoordig dus wél...

Ook kan ik niet beloven dat het rijtje hier beneden, en dan m.n. de 3e categorie, compleet is. Ik heb een poging gedaan om zo compleet mogelijk te zijn.


1e Categorie:

Las Ventas - Madrid
foto: www.destinoespana.com
Provincie: Madrid
Gemeente: Madrid
Naam: Las Ventas
Toeschouwers: 24.000
Ingebruikname: 1931
   
   
   
     
Maestranza - Sevilla
foto: www.telegraph.co.uk
Provincie: Sevilla
Gemeente: Sevilla
Naam: La Real Maestranza de Caballeria
Toeschouwers: 13.600
Ingebruikname: 1761
   
   
   
Valencia
foto: www.corealsa.blogspot.com
Provincie: Valencia
Gemeente: Valencia
Naam: Monumental de Valencia
Toeschouwers: 12.000
Ingebruikname: 1968
   
   
   
     
Zaragoza
foto: www.minube.com
Provincie: Zaragoza
Gemeente: Zaragoza
Naam: La Misericordia
Toeschouwers: 10.360
Ingebruikname: 1764
   
   
   
     
Bilbao
foto: www.tauromaquias.com
Provincie: Vizcaya
Gemeente: Bilbao
Naam: Vista Alegre
Toeschouwers: 14.785
Ingebruikname: 1882
   
   
   
     
Malagueta
foto: www.sobre-malaga.com
Provincie: Málaga
Gemeente: Málaga
Naam: La Malagueta
Toeschouwers: 11.921
Ingebruikname: 1876
   
   
   
     
Los califas
foto: www.as.com
Provincie: Córdoba
Gemeente: Córdoba
Naam: Coso de los Califas
Toeschouwers: 14.500
Ingebruikname: 1965
   
   
   
     

Ik zet hieronder de in Spanje nog in gebruik zijnde Plazas de Toros binnen hun categorie (2e of de 3e) op volgorde van gemeente. Er staat ook de eerste datum ingebruikname bij. Indien echter een oude plaza herbouwd of volledig gerenoveerd is, dan staat er de datum waarop de "nieuwbouw" in gebruik genomen is.

2e categorie:

Albacete
www.turismocastillelamancha.com
Provincie: Albacete
Gemeente: Albacete
Naam: PdT de Albacete
Toeschouwers: 10.000
Ingebruikname: 1917
   
   
   
     
Algeciras
www.mayor-net-blogspot.com
Provincie: Cádiz
Gemeente: Algeciras
Naam: PdT de Las Palomas
Toeschouwers: 11.250
Ingebruikname: 1969
   
   
   
     
Alicante
www.opinionytoros.com
Provincie: Alicante
Gemeente: Alicante
Naam: PdT de Alicante
Toeschouwers: 11.350
Ingebruikname: 1926
   
   
   
     
Almeria
www.worldstadiums.com
Provincie: Almería
Gemeente: Almería
Naam: PdT de Almería
Toeschouwers: 8.700
Ingebruikname: 1888
   
   
   
     
Aranjuez
www.turismoenaranjuez.com
Provincie: Madrid
Gemeente: Aranjuez
Naam: PdT  de Aranjuez
Toeschouwers: 8.000
Ingebruikname: 1797
   
   
   
     
Ávila
www.virtualglobetrotting.com
Provincie: Ávila
Gemeente: Ávila
Naam: PdT de Ávila
Toeschouwers: 8.491
Ingebruikname: 1967
   
   
   
     
Badajoz
www.dip-badajoz.es
Provincie: Badajoz
Gemeente: Badajoz
Naam: PdT de Badajoz
Toeschouwers: 13.004
Ingebruikname: 1967
   
   
   
     
Burgos
www.cope.es
Provincie: Burgos
Gemeente: Burgos
Naam: PdT “El Plantío”
Toeschouwers: 11.700
Ingebruikname: 1967
   
   
   
     
Cáceres Provincie: Cáceres
Gemeente: Cáceres
Naam: PdT La era de los Mártires
Toeschouwers: 8.000
Ingebruikname: 1846
   
   
   
     
Castellon de la plana
www.mrw-aereo.net
Provincie: Castellón
Gemeente: Castellón de la Plana
Naam: PdT de Castellón
Toeschouwers: 9.200
Ingebruikname: 1887
   
   
   
     
Ciudad Real
www.torosconretranca.blogspot.com
Provincie: Ciudad Real
Gemeente: Ciudad Real
Naam: Coso de la Calle Pedrera
Toeschouwers: 10.000
Ingebruikname: 1873
   
   
   
     
Colmenar Viejo
www.virtualglobetrotting.com
Provincie: Madrid
Gemeente: Colmenar Viejo
Naam: PdT de Colmenar Viejo
Toeschouwers: 10.000
Ingebruikname: 1990
   
   
   
     
Cuenca
www.maps.google.es
Provincie: Cuenca
Gemeente: Cuenca
Naam: PdT de Cuenca
Toeschouwers: 8.550
Ingebruikname: 1926
   
   
   
     
El Puerto Santa María
www.maps.google.es
Provincie: Cádiz
Gemeente: El Puerto de Santa María
Naam: PdT de El Puerto de Santa María
Toeschouwers: 13.000
Ingebruikname: 1880
   
   
   
     
Gijon
www.artetoreo.com
Provincie: Asturias
Gemeente: Gijón
Naam: PdT
Toeschouwers: 9.258
Ingebruikname: 1997
   
   
   
     
Granada
www.maps.google.es
Provincie: Granada
Gemeente: Granada
Naam: PdT Monumental de Frascuelo
Toeschouwers: 14.507
Ingebruikname: 1928
   
   
   
     
Guadalajara
www.elheraldodelhenares.com
Provincie: Guadalajara
Gemeente: Guadalajara
Naam: PdT de Las Cruces
Toeschouwers: 8.500
Ingebruikname: 1957
   
   
   
     
Huelva
www.portaltaurino.com
Provincie: Huelva
Gemeente: Huelva
Naam: PdT de la Merced
Toeschouwers: 7.500
Ingebruikname: 1968
   
   
   
     
Huesca
www.aragonia.blogspot.com
Provincie: Huesca
Gemeente: Huesca
Naam: PdT de Huesca
Toeschouwers: 5.500
Ingebruikname: 1929
   
   
   
     
Jaén
www.burladero.com
Provincie: Jaén
Gemeente: Jaén
Naam: Coso de la Alameda
Toeschouwers: 11.000
Ingebruikname: 1962
   
   
   
     
Jerez de la Frontera
www.gentedejerez.com
Provincie: Cádiz
Gemeente: Jerez de la Frontera
Naam: PdT de Jerez de la Frontera
Toeschouwers: 9.000
Ingebruikname: 1894
   
   
   
     
La Coruña
www.urbanity.es
Provincie: La Coruña
Gemeente: La Coruña
Naam: Coliseum de La Coruña
Toeschouwers: 9.176
Ingebruikname: 1991
   
   
   
     
León
www.cohen-ugu.pl
Provincie: León
Gemeente: León
Naam: PdT “León Arena”
Toeschouwers: 11.200
Ingebruikname: 1948
   
   
   
     
Linares
www.blancoyoro.blogspot.com
Provincie: Jaén
Gemeente: Linares
Naam: PdT de Santa Margarita
Toeschouwers: 10.000
Ingebruikname: 1890
   
   
   
     
Logroño
www.aecopadavis.com
Provincie: La Rioja
Gemeente: Logroño
Naam: PdT de la Ribera
Toeschouwers: 11.500
Ingebruikname: 2001
   
   
   
     
Carabanchel
www.worldstadiums.com
Provincie: Madrid
Gemeente: Madrid (Carabanchel)
Naam: PdT “Palacio de Vistalegre”
Toeschouwers: 14.000
Ingebruikname: 2000
   
   
   
     
Melilla
www.maps.google.es
Provincie: Melilla
Gemeente: Melilla
Naam: PdT de Melilla
Toeschouwers: 7.000
Ingebruikname: 1947
   
   
   
     
Merida
www.virtualglobetrotting.com
Provincie: Badajoz
Gemeente: Mérida
Naam: PdT Cerro San Albín
Toeschouwers: 8.000
Ingebruikname: 1914
   
   
   
     
Murcia
www.artetoreo.com
Provincie: Murcia
Gemeente: Murcia
Naam: PdT de La Condomina
Toeschouwers: 15.000
Ingebruikname: 1887
   
   
   
     
Oviedo
www.ine.es
Provincie: Asturias
Gemeente: Oviedo
Naam: PdT de Buenavista
Toeschouwers: 7.363
Ingebruikname: 1889
   
   
   
     
Palencia
www.panoramio.com
Provincie: Palencia
Gemeente: Palencia
Naam: PdT de Campos Góticos
Toeschouwers: 10.000
Ingebruikname: 1976
   
   
   
     
Palma de Mallorca
www.epuzzle.info
Provincie: Balearen
Gemeente: Palma de Mallorca
Naam: PdT El Coliseo Balear
Toeschouwers: 14.424
Ingebruikname: 1929
   
   
   
     
Pamplona
www.opinionytoros.com
Provincie: Navarra
Gemeente: Pamplona
Naam: PdT Monumental de Pamplona
Toeschouwers: 19.529
Ingebruikname: 1922
   
   
   
     
Plasencia
www.hoy.es
Provincie: Cáceres
Gemeente: Plasencia
Naam: PdT de Las Glondrinas
Toeschouwers: 7.000
Ingebruikname: 1882
   
   
   
     
Pontevedra
www.farodevigo.es
Provincie: Pontevedra
Gemeente: Pontevedra
Naam: PdT de Pontevedra
Toeschouwers: 7.000
Ingebruikname: 1892
   
   
   
     
Salamanca
www.artetoreo.com
Provincie: Salamanca
Gemeente: Salamanca
Naam: PdT de La Glorieta
Toeschouwers: 10.858
Ingebruikname: 1892
   
   
   
     
Santander
www.portaltaurino.com
Provincie: Cantabria
Gemeente: Santander
Naam: PdT de Cuatro Caminos
Toeschouwers: 10.000
Ingebruikname: 1890
   
   
   
     
Segovia
www.cope.es
Provincie: Segovia
Gemeente: Segovia
Naam: PdT de Segovia
Toeschouwers: 7.700
Ingebruikname: 1801
   
   
   
     
Soria
www.ticketcyl.com
Provincie: Soria
Gemeente: Soria
Naam: PdT La Chata
Toeschouwers: 6.600
Ingebruikname: 1854
   
   
   
     
Teruel
www.artetoreo.com
Provincie: Teruel
Gemeente: Teruel
Naam: PdT de Teruel
Toeschouwers: 7.078
Ingebruikname: 1935
   
   
   
     
Toledo
www.panoramio.com
Provincie: Toledo
Gemeente: Toledo
Naam: PdT de Toledo
Toeschouwers: 9.900
Ingebruikname: 1866
   
   
   
     
Valladolid
www.urbevalladolid.com
Provincie: Valladolid
Gemeente: Valladolid
Naam: PdT de Valladolid
Toeschouwers: 10.500
Ingebruikname: 1890
   
   
   
     
Vitoria-Gasteiz
www.gasteizhoy.com
Provincie: Álava
Gemeente: Vitoria - Gasteiz
Naam: PdT Iradier Arena
Toeschouwers: 7.800
Ingebruikname: 2006
   
   
   
     
Zamora
www.maps.google.es
Provincie: Zamora
Gemeente: Zamora
Naam: PdT de Zamora
Toeschouwers: 7.000
Ingebruikname: 1878
   
   
   
     

 

3e categorie:

Provincie: Gemeente:
Capaciteit:
Sinds:
Murcia Abanilla
5.000
1922
Murcia Abaran
4.200
1999
Almería Adra
4.000
1880
Ciudad Real Agudo
4.000
1988
 

Agudo
Plaza de Toros de Agudo
foto: www.panoramio.com

Segovia

Aguilafuentes

4.000

?
Palencia Aguilar de Campoo
4.000
1934
Córdoba Aguilar de la Frontera
4.000
1934
Murcia Aguilas
5.000
1947
Madrid Ajalvir
3.500
?
Huelva Al Monaster la Real
5.000
1891
Zaragoza Alagón
2.500
1999
Ciudad Real Alamardejo
700
1975
Ciudad Real Alamillo
3.500
1981
Salamanca Alba de Tormes
1.700
2004
Teruel Albalate del Arzobispo
3.000
1922
Cuenca Alberca de Záncara
1.500
?
Badajoz Alburquerque
4.500
1870
Albacete Alcadozo
1.000
?
Sevilla Alcalá de Guadaira
5.000
2002
Madrid Alcalá de Henares
8.400
1958
Cádiz Alcalá de los Gazules
3.000
1893
Albacete Alcalá del Júcar
1.000
1902
 

Alcala del Jucar
Plaza de Toros de Alcalá del Júcar
foto: www.alcadadeljucar.net

Sevilla

Alcalá del Río

1.500

1950
Cádiz Alcalá del Valle
1.500
1934
Teruel Alcañiz
4.500
1913
Cáceres Alcántara
3.500
1945
Córdoba Alcaracejos
500
?
Albacete Alcaraz
1.250
1980
Ciudad Real Alcázar de San Juan
8.000
1976
Valencia Alcira
4.100
?
Guadalajara Alcocer
4.000
1947
Teruel Alcorisa
4.000
2002
Balearen Alcudia
3.600
1892
Valencia Alcudia de Crespins
2.500
1985
Granada Alcudia de Guadix
2.000
1985
Cáceres Alcuéscar
2.500
1906
Madrid Aldea del Fresno
3.500
?
La Rioja Aldeanueva del Ebro
1.800
1920
Salamanca Aldehuela de Yeltes
800
?
 

Aldehuela de Yeltes
Plaza de Toros de Aldehuela de Yeltes
foto: www.casaturismorural.com

Balearen

Alendia

1.000

?
La Rioja Alfaro
5.000
1925
Cádiz Algar
1.500
1905
Málaga Algarrobo
3.000
1895
Valencia Algemesí
4.000
1943
Madrid Algete
2.300
1985
Zaragoza Alhama de Aragón
1.000
1958
Ciudad Real Almadanejos
1.000
1975
Ciudad Real Almadén
3.000
1752
Sevilla Almaden de la Plata
1.000
1994
Ciudad Real Almagro
8.600
1845
Valladolid Almaraz de la Mota
1.000
?
Soria Almazan
5.500
1980
Badajoz Almendralejo
8.000
1843
Ciudad Real Almodóvar del Campo
3.800
1973
Cuenca Almodóvar del Pinar
1.000
?
Guadalajara Almonacid de Zorita
2.000
1986
Cuenca Almonacid del Marquesado
1.000
?
Huelva Almonte
6.500
?
Toledo Almorox
5.000
?
Ciudad Real Almuradiel
3.000
1969
Huelva Altorricón
1.500
1955
Tarragona Amposta
6.000
1962
Cantabrië Ampuero
4.000
1977
 

Ampuero
Plaza de Toros de Ampuero
foto: www.eldiariomontanes.es

Madrid

Anchuelo

2.500

1994
Teruel Andorra
3.000
1966
Navarra Andosilla
400
?
Jaén Andújar
6.200
1898
Córdoba Añora
1.500
2005
Toledo Añover del Tajo
3.500
1989
Málaga Antequera
6.700
1848
Huelva Aracena
3.500
1864
Burgos Aranda de Duero
5.500
?
Burgos Aranzo de Miel
1.500
1957
Málaga Archidona
2.500
?
Soria Arcos de Jalón
1.800
1927
Cádiz Arcos de la Frontera
2.500
1909
Ciudad Real Arenas de San Juan
3.000
1989
Ávila Arenas de San Pedro
6.000
1961
Ávila Arévalo
4.500
2010
Ciudad Real Argamasilla de Alba
4.000
1969
Toledo Argés
3.000
1875
Zaragoza Ariza
2.800
2004
La Rioja Arnedo
2.500
2010
Huelva Aroche
1.000
1802
 

Aroche
Plaza de Toros de Aroche
foto:GarciaLanga

Las Palmas

Arrecife

4.000

1973
Valladolid Arroyo de la Encomienda
5.500
2010
Huelva Arroyomolinos de León
900
1997
León Astorga
6.000
1990
Valladolid Ataquines
3.000
?
Granada Atarfe
5.000
2005
Zaragoza Ateca
1.300
1865
Guadalajara Atienza
1.500
?
Asturias Avilés
4.000
1905
Huelva Ayamonte
3.400
1952
Segovia Ayllón
1.500
2010
Sevilla Aznalcóllar
3.500
?
Gipuzkoa Azpeitia
4.000
1903
Badajoz Azuaga
4.500
1894
Salamanca Babilafuente
5.000
1996
Córdoba Baena
3.000
?
Jaén Baeza-I
6.500
1828
Jaén Baeza-II
10.000
1891
 

Baeza
Plaza de Toros de Baeza
foto: www.decatafalcoyoro.blogspot.com

Jaén

Bailén

3.500

1956
Valencia Banaguacil
4.000
1917
Cáceres Baños de Montemayor
2.000
?
Cuenca Barajas de Melo
2.500
2006
Huesca Barbastro
2.600
1892
Cádiz Barbate
3.500
1935
Badajoz Barcarrota
6.000
1859
Zaragoza Bardena
1.500
1988
Toledo Bargas
4.500
1977
Granada Baza
6.600
1902
Jaén Beas de Segura
2.500
?
Salamanca Béjar
3.500
1714
Zaragoza Belchite
4.000
?
Córdoba Bélmez
6.600
1914
Cuenca Belmonte
7.000
1913
Burgos Belorado
2.600
1948
Málaga Benalauria
5.000
?
Málaga Benalmádena
2.450
1968
Cádiz Benamahoma
300
1982
Córdoba Benameji
3.000
1995
 

Benameji
Plaza de Toros de Benameji
foto: www.kedin.es

Cádiz

Benaocaz

500

?
Zamora Benavente
4.000
1997
Castellón Benicásím
1.500
1964
Alicante Benidorm
10.250
1962
Valencia Benifayó
4.000
1884
Almería Berja
4.000
1956
Bilbao Bermeo
6.000
1984
Albacete Bienservida
800
1981
Badajoz Bienvenida
1.000
1995
Murcia Blanca
6.800
?
Valencia Bocairent
3.700
1843
Badajoz Bodonal de la Sierra
3.000
?
Albacete Bogarra
750
?
Ciudad Real Bolaños de Calatrava
4.000
2005
Huelva Bollullos del Condado
1.000
1899
Zaragoza Borja
3.000
?
Toledo Borox
3.300
2002
Guadalajara Brihuega
7.000
1965
 

Brihuega
Plaza de Toros de Brihuega
foto: www.panaramio.com

Burgos

Briviesca

5.600

1955
Cáceres Brozas
6.000
1913
Cuenca Buenache de Alarcón
600
?
Cuenca Buenhache
1.000
2002
Madrid Buitrago de Lozoya
3.000
?
Navarra Burlada
3.200
1989
Toledo Cabaña de la Sagra
?
?
Badajoz Cabeza la Vaca
3.500
1999
Segovia Cabezuela
2.000
?
Córdoba Cabra
5.000
1983
Madrid Cadalso de los Vidrios
4.000
1990
La Rioja Calahorra
6.200
1934
Teruel Calamocha
3.000
1960
Huelva Calañas
4.000
1894
Teruel Calanda
2.800
1913
Murcia Calasparra
4.000
1899
Zaragoza Calatayud
8.400
1877
Alicante Callosa de Segura
2.800
?
Salamanca Calvarrasa de Arriba
2.000
?
 

Calvarrasa de Arriba
Plaza de Toros de Calvarrasa de Arriba
foto: www.torear.blogspot.com

Sevilla

Camas

2.500

1927
Cuenca Campillo de Altobuey
3.500
1912
Toledo Campo de Criptana
2.500
1888
Huelva Campofrío
1.000
1977
Cuenca Cañada del Hoyo
1.000
?
Almería Canjáyar
3.500
1969
Segovia Cantalejo
4.000
1999
Sevilla Cantillana
3.000
1905
Murcia Caravaca de la Cruz
3.000
1926
Cuenca Carboneras de Guadazaón
1.100
?
Cuenca Cardenete
1.200
?
Zaragoza Cariñena
3.000
1965
Sevilla Carmona
2.000
1987
Salamanca Carpio de Azaba
400
?
Vizcaya Carranza
2.000
1951
Guadalajara Carrascosa de Henares
300
?
Málaga Carratraca
3.000
1878
Palencia Carrión de los Condes
4.000
1950
Toledo Casarrubios del Monte
3.000
1998
 

Casarrubios del Monte
Plaza de Toros de Casarrubios del Monte
foto: www.panageos.es

Cuenca

Casas de Fernando Alonso

2.000

1983
Cuenca Casas de Haro
?
1990
Albacete Casas de Lázaro
500
?
Albacete Casas Ibañez
6.000
1957
Cuenca Casasimarro
1.300
1927
Navarra Cascante
2.600
2003
Zaragoza Casetas
3.500
1998
Navarra Castejón
?
?
Ciudad Real Castellar de Santiago
3.000
1998
Jaén Castellar de Santisteban
1.800
?
Salamanca Castillejo de Martín viejo
600
?
Sevilla Castillo de las Guardas
1.200
2005
Cantabrië Castro Urdiales
5.000
1912
Albacete Caudete
3.000
1986
Sevilla Cazalla de la Sierra
2.900
1878
Jaén Cazorla
3.500
1928
Ávila Cebreros
3.000
?
Murcia Cehegín
6.500
1901
 

Cehegín
Plaza de Toros de Cehegín
foto: www.murciaturismo.es

Teruel

Cella

2.500

1947
La Rioja Cenicero
1.300
?
Albacete Cenizate
1.200
?
Madrid Cercedilla
3.000
1921
Cuenca Cervera del Llano
500
?
La Rioja Cervera del Río Alhama
2.000
1870
Salamanca Cespedosa de Tormes
1.000
?
Valencia Chelva
3.000
1909
Cádiz Chiclana de la Frontera
4.000
1988
Ciudad Real Chillón
3.000
1982
Cádiz Chipiona
1.700
1908
Valencia Chiva
3.000
?
Toledo Chozas de Canales
?
1993
Madrid Ciempozuelos
4.500
1975
Murcia Cieza
5.000
1912
Navarra Cintruénigo
4.500
1968
Madrid Ciudad Lineal
1.500
1908
Salamanca Ciudad Rodrigo
3.500
1970
 

Ciudad Rodrigo
Plaza de Toros de Ciudad Rodrigo
foto: www.torosandbulls.com

Balearen

Ciudadela

3.500

1965
Guadalajara Cogolludo
2.000
?
Málaga Coín
4.000
1928
Madrid Colmenar Viejo
10.000
1990
Córdoba Conquista
900
?
Sevilla Constantina
2.800
1957
Toledo Consuegra
6.000
1880
Navarra Corella
4.000
1856
Cáceres Coria
1.000
1997
Huelva Cortegana
1.500
1852
Málaga Cortés de la Frontera
2.000
1997
Albacete Cotillas
600
?
Zaragoza Cuarte de Huerva
2.500
?
Segovia Cuéllar
6.000
1961
Almería Cuevas de Vera
4.000
?
Huelva Cumbres de San Bartolomé
1.000
?
Huelva Cumbres Mayores
1.000
?
Ciudad Real Daimiel
7.500
1952
Zaragoza Daroca
2.000
1949
Soria Deza
3.000
?
 

Deza
Plaza de Toros de Deza
foto: www.deza.es

Granada

Diezma

2.000

?
Badajoz Don Benito
6.000
2011
Sevilla Dos Hermanas
6.000
1905
Córdoba Dos Torres
1.500
1982
Sevilla Écija
8.200
1888
Guipúzcoa Éibar
6.000
1961
Zaragoza Ejea de los Caballeros
6.500
1962
Madrid El Alamo
4.000
1999
Ávila El Barco de Ávila
2.500
1908
Ávila El Barraco
3.000
1930
Madrid El Batán
2.000
?
Salamanca El Bodón
1.000
?
Albacete El Bonillo
2.500
2003
Cádiz El Bosque
2.500
1967
Zaragoza El Burgo de Ebro
550
1988
Soria El Burgo de Osma
5.300
1905
Guadalajara El Casar
2.000
1983
Guadalajara El Casar de Talamanca
2.800
1983
Segovia El Espinar
5.300
1949
Salamanca El Fuentes de Oñoro
?
?
Cuenca El Herrumblar
2.000
?
 

El Payo
Plaza de Toros de El Payo
foto: www.panoramio.com

Salamanca

El Payo

1.100

?
Cuenca El Peral
300
?
Cuenca El Provencio
1.500
1993
Sevilla El Real de la jara
1.700
1927
Huelva El Repilado
500
?
Salamanca El Robleda
150
?
Salamanca El Sahugo
150
?
Vizcaya El Suceso
1.800
?
Ávila El Tiemblo
2.000
?
Alicante Elche
4.500
1923
Alicante Elda
5.000
1946
Cuenca Enguidanos
2.000
?
Teruel Escucha
1.500
1952
Sevilla Espartinas
2.900
2005
Salamanca Espeja
1.500
?
Guadalajara Espinosa de Henares
2.000
1998
Toledo Esquivias
4.500
1992
Navarra Estella
3.500
1917
Sevilla Estepa
4.000
?
Málaga Estepona
5.600
1972
 

Estepona
Plaza de Toros de Estepona
foto: www.portaltaurino.com

Balearen

Felanitx

5.600

1914
Navarra Fitero
4.000
1964
Guadalajara Fontanar
800
?
Badajoz Fregenal de la Sierra
5.000
2006
Valladolid Fresno el Viejo
4.500
1997
Guadalajara Fuencemillán
400
?
Málaga Fuengirola
4.800
1962
Toledo Fuensalida
3.000
1963
Salamanca Fuente de San Esteban
4.000
1989
Badajoz Fuente del Maestre
3.000
2011
Granada Fuente Vaquero
3.000
1900
Albacete Fuente-álamo
2.500
?
Huelva Fuenteheridos
1.000
1884
Guadalajara Fuentelahiguera
500
?
Guipúzcoa Fuenterrabía
7.000
1958
Badajoz Fuentes de León
2.500
1885
Navarra Funes
?
?
Almería Gádor
1.000
?
Guadalajara Galapos
400
?
Valencia Gandía
3.000
1983
Badajoz Garbayuela
600
?
Málaga Gaucín
6.000
1881
 

Gaucín
Plaza de Toros de Gaucín
foto: www.gaucin.com

Ávila

Gavilanes

3.500

1963
Madrid Getafe
5.000
2004
Valencia Gilet
3.000
1997
Granada Gor
1.000
1964
Huesca Graus
?
1980
Teruel Guadalaviar
2.000
1961
Madrid Guadarrama
5.000
1969
Granada Guadix
3.000
1959
Badajoz Guareña
3.000
1890
Salamanca Guijuelo
4.000
1909
Sevilla Guillena
1.700
2002
La Rioja Haro
9.600
1886
Albacete Hellín
4.500
1862
Málaga Heredia
5.000
1760
Ciudad Real Herencia
2.200
1985
Badajoz Herrera del Duque
3.700
1947
Palencia Herrera del Pisuerga
4.000
1952
Almería Herrerías
3.000
?
Cuenca Herrublar
1.900
1995
Cáceres Hervás
5.000
1951
Huelva Higuera de la Sierra
1.400
1990
Badajoz Higuera la Real
4.000
1904
 

Higuera la Real
Plaza de Toros de Higuera la Real
foto: www.dip-badajoz.es

Ávila

Higueras de las Dueñas

2.400

1959
Córdoba Hinojosa del Duque
5.500
?
Guadalajara Hita
400
?
Guadalajara Horche
1.500
?
Almería Huércal-Overa
2.500
2001
Burgos Huerta de Rey
1.000
1913
Granada Huéscar
2.000
1945
Cuenca Huete
2.200
1893
Guadalajara Humanes de Mohernando
1.000
?
Balearen Ibiza
7.000
1961
Toledo Illescas
6.000
2007
Balearen Inca
8.000
1995
Bilbao Indauchu
8.500
1909
Cuenca Iniesta
6.000
1843
Valladolid Iscar
4.500
1976
Huelva Jabugo
1.000
?
Huesca Jaca
3.000
1966
Guadalajara Jadraque
4.000
?
Badajoz Jerez de los Caballeros
6.000
2000
 

Jerez de los Caballeros
Plaza de Toros de Jerez de los Caballeros
foto: www.artetoreo.com
 

Granada

Jerez del Marquesado

4.500

1909
Jaén Jódar
3.000
2011
Murcia Jumilla
4.000
1930
Badajoz La Albuera
2.000
1984
Sevilla La Algaba
3.500
1996
León La Bañeza
4.000
1963
Valdemorillo La Candelaria
6.000
2007
Córdoba La Carlota
1.000
1993
Jaén La Carolina
3.450
?
Navarra La Chata de Griseras
7.300
1933
Valladolid La Flecha
3.000
2006
Albacete La Gineta
2.500
1997
Segovia La Granja de San Ildefonso
3.200
?
Cádiz La Linea de la Concepción
5.000
1883
Zaragoza La Muela
2.500
2002
Huelva La Palma
3.500
1900
Badajoz La Parra
500
?
Valladolid La Pedraja del Portillo
2.500
2005
Huelva La Peñuela
1.000
1990
 

La Peñuela
Plaza de Toros de La Peñuela
foto: www.terra.es
 

Jaén

La Puerta de Segura

4.000

1955
Albacete La Roda
4.500
1971
Ciudad Real La Solana
4.000
1909
Toledo La Torre de Esteban Hambrán
3.000
1982
Valladolid Laguna de Duero
4.600
1994
Cuenca Landete
1.500
?
Cuenca Las Majadas
1.000
?
Cuenca Las Mesas
1.200
?
Almería Laujar de Andarax
2.500
1925
Cuenca Ledaña
1.000
2010
Salamanca Ledesma
1.500
?
Madrid Leganés
10.000
1997
Burgos Lerma
3.150
?
Huelva Linares de la Sierra
1992
Salamanca Linares de Riofrio
?
Navarra Lodosa
3.000
1901
Granada Loja
3.000
1878
Sevilla Lora del Rio
5.000
?
Murcia Lorca
9.000
1892
Cádiz Los Barrios
4.900
2000
 

Los Barrios
Plaza de Toros de Los Barrios
foto:www.martini.lavidacontinua.blogspot.com
 

Cuenca

Los Hinojosos

2.000

?
Toledo Los Navalmorales
2.800
?
Toledo Los Navalucillos
1.000
1919
Salamanca Los Santos
2.000
2001
Madrid Los Santos de la Humosa
600
?
Córdoba Lucena
8.000
2009
Salamanca Macotera
3.000
1999
Toledo Madridejos
6.000
1879
Cáceres Madroñera
2.500
1986
Zaragoza Maella
1.500
1922
Guadalajara Málaga del Fresno
1.000
1861
Cáceres Malpartida de Plasencia
1.500
1931
Guadalajara Mantiel
500
?
Ciudad Real Manzanares
7.000
1900
Guadalajara Maranchón
3.000
1914
Málaga Marbella
9.500
1964
Málaga Marbella, Puerto Banús
11.300
1968
Sevilla Marchena
6.000
?
Jaén Martos
6.200
1964
Salamanca Matilla de los Caños
700
?
Burgos Medina de Pomar
4.000
1908
Valladolid Medina de Rioseco
5.500
1861
 

Medina de Rioseco
Plaza de Toros de Medina de Rioseco
foto: www.lavozderioseco.com

Valladolid

Medina del Campo

10.500

1999
Madrid Mejorada del Campo
3.000
?
Navarra Mendavia
600
1979
Málaga Mijas
1.000
1900
 

Mijas
Plaza de Toros van Mijas
Foto: Sharon Bel
Albacete Minaya
1.300
?
Cuenca Minglanilla
1.200
1908
Cuenca Mira
1.100
?
Cáceres Mirabel
?
?
Madrid Miraflores de la Sierra
4.800
1989
Guadalajara Mohernando
3.000
?
Guadalajara Molina de Aragón
4.500
?
Guadalajara Mondejar
4.000
1916
Alicante Monóvar
1.000
2003
Cuenca Montalvo
600
?
Cáceres Montánchez
1.000
1967
Cuenca Monteagudo de las Salinas
800
?
Granada Montefrío
700
?
Cáceres Montehermoso
5.000
2001
Córdoba Montilla
6.000
?
Córdoba Montoro
3.000
1951
 

Montoro
Plaza de Toros de Montoro
foto: www.panoramio.com

Toledo

Mora de Toledo


5.400


1946
Ciudad Real Moral de Calatrava
3.000
1912
Castellón Morella
3.000
1904
Sevilla Morón de la Frontera
5.000
2001
Madrid Móstoles
4.800
1995
Cuenca Motilla del Palancar
3.000
?
Granada Motril
6.000
2006
Albacete Munera
2.500
1913
Teruel Muniesa
2.500
1964
Albacete Nava de Abajo
250
?
Segovia Nava de la Asunción
3.200
?
Valladolid Nava del Rey
1.700
?
Madrid Navacerrada
3.200
?
Cáceres Navaconcejo
2.000
1955
Madrid Navalcarnero
7.500
2006
Ávila Navalmoral de la Sierra
2.000
1947
Ávila Navalperal de Pinares
600
?
Ávila Navaluenga
3.000
1947
Toledo Navamorcuende
?
?
Albacete Navas de Jorquera
500
?
Jaén Navas de San Juan
2.500
1958
 

Navas de San Juan
Plaza de Toros de Navas de San Juan
foto: www.chiringote.foros.com

Huelva

Nerva

2.000

1888
Huelva Niebla
2.000
1993
Toledo Ocaña
6.000
1931
Navarra Olite
300
?
Cuenca Olivares del Júcar
1.100
?
Badajoz Olivenza
5.600
1860
Valladolid Olmedo
3.000
?
Alicante Ondara
3.000
1957
Jaén Orcera
2.000
1952
Vizcaya Orduña
1.800
1913
Toledo Orgaz
1.500
1904
Alicante Orihuela
3.000
1907
Teruel Orihuela del Tremedal
2.000
1983
Castellón Oropesa
1.400
1985
Cuenca Osa de la Vega
800
?
Albacete Ossa de Montiel
1.500
?
Sevilla Osuna
7.200
1904
Córdoba Palma del Río
4.000
?
Cuenca Palomares del Campo
1.800
?
Guadalajara Pareja
500
1935
Guadalajara Pastrana
1.000
1885
Huelva Paterna del Campo
1.500
1947
Valladolid Pedrajas de San Esteban
2.700
?
 

Pedrajas de San Esteban
Plaza de Toros de Pedrajas de San Esteban
foto: www.foro-ciudad.com

Ciudad Real

Pedro Muñoz

4.500

1919
Salamanca Pedrosillo de los Aires
450
?
Jaén Pegalajar
2.000
1919
Salamanca Peñaranda de Bracamonte
5.500
1907
Albacete Peñas de San Pedro
1.800
?
Albacete Peñascosa
300
?
Navarra Peralta
2.000
1883
Salamanca Pereña de la Ribera
1.800
?
Ciudad Real Piedrabuena
2.800
1901
Ávila Piedrahita
3.000
1951
Cuenca Pinarejo
600
?
Granada Pinos Puente
3.000
?
Cáceres Piornal
600
?
Valladolid Pollos
1.200
?
Albacete Povedilla
1.300
?
Guadalajara Pozo de Guadalajara
500
1984
Córdoba Pozoblanco
5.300
2001
Albacete Pozohondo
2.400
?
Ciudad Real Pozuelo de Calatrava
4.000
?
Cádiz Prado del Rey
500
1988
Cuenca Priego
4.000
?
Córdoba Priego de Córdoba
7.000
1892
 

Priego de Córdoba
Plaza de toros de Priego de Córdoba
foto: www.torosandbulls.com

Badajoz

Puebla de Alcocer

4.000

?
Salamanca Puebla de Azaba
600
?
Granada Puebla de Don Fadrique
4.000
?
Badajoz Puebla de Sancho Pérez
2.000
?
Ciudad Real Puebla del Príncipe
2.500
?
Córdoba Puente Genil
6.000
1919
Cádiz Puerto Serrano
5.000
?
Soria Quintana Redonda
1.550
?
Toledo Quintanar de la Orden
5.400
1879
Navarra Rada
600
1982
Cantabrië Rasines
900
1766
Valencia Requena
1.500
1901
Murcia Ribera de Molina de Segura
2.800
?
Zaragoza Ricla
3.500
1988
Albacete Riopar
3.000
?
Huelva Riotinto
10.000
1882
Burgos Roa de Duero
5.000
1968
Guadalajara Robledillo de Mohernando
200
?
Málaga Ronda
4.800
1784
 

Ronda
Plaza de Toros de Ronda
foto: www.artetoreo.com

Almería

Roquetas de Mar

7.750

2002
Cádiz Rota
5.500
1903
Jaén Sabiote
2.500
1919
Guadalajara Sacedón
3.000
1910
León Sahagun
2.600
1909
Burgos Salas de los Infantes
1.800
1956
Cuenca Salmeroncillos
300
?
Cáceres Salorino
1.300
1997
Navarra San Adrián
?
?
Madrid San Agustín de Guadalix
3.000
?
Cuenca San Clemente
4.000
1908
Cádiz San Fernando
3.500
1871
Salamanca San Helices el Chico
800
?
Huelva San Juan del Puerto
4.000
?
Madrid San Lorenzo de El Escorial
5.000
?
Madrid San Martín de ValdeIglesias
3.600
1859
Salamanca San Martín del Castañar
1.000
?
Salamanca San Miguel de Valero
1.000
1995
Albacete San Pedro
500
1894
Toledo San Román de los Montes
?
?
Cádiz San Roque
3.500
1853
Madrid San Sebastián de los Reyes
5.700
1961
Navarra Sangüesa
2.700
1982
 

Sangüesa
Plaza de Toros de Sangüesa
foto: www.torosennavarra.com

Cádiz

Sanlúcar de Barrameda

6.200

1900
Sevilla Sanlúcar la Mayor
5.000
?
Vizcaya Santa Ana de la Baluga
?
?
Huelva Santa Ana La Real
800
1988
Ciudad Real Santa Cruz de Mudela
3.000
1641
Ávila Santa Cruz del valle
3.000
1963
Jaén Santa Elena
2.000
1994
Teruel Santa Eulalia del campo
3.000
1980
Segovia Santa Maria la Real de Nieva
4.000
1848
Huelva Santa Olalla de Cala
2.500
1914
Jaén Santiesteban del Puerto
4.700
1964
Sevilla Santiponce
2.000
1978
Cantabrië Santoña
4.500
1907
Madrid Santorcaz
300
?
Salamanca Saucelle
1.000
?
Salamanca Sequeros
3.000
?
Almería Serón
3.500
1960
Toledo Seseña
3.000
?
Guadalajara Sigüenza
3.500
1987
Valladolid Simancas
2.500
?
Ciudad Real Socuellamos
5.000
1986
 

Socuellamos
Plaza de Toros de Socuellamos
foto: www.panoramio.com

Toledo

Sonseca

2.500

1888
Ávila Sotillo de la Adrada
2.000
?
Almería Tabernas
1.500
1984
Navarra Tafalla
3.800
1888
Toledo Talavera de la Reina
6.600
1890
Cuenca Talayuelas
2.000
1967
Guadalajara Taracena
1.500
1992
Zaragoza Tarazona
6.000
1792
Albacete Tarazona de la Mancha
4.500
1857
Cádiz Tarifa
2.750
1889
Zaragoza Tarzona de Aragón
?
1870
Zaragoza Tauste
3.500
1961
Ciudad Real Terrinches
1.200
1955
Albacete Tobarra
1.600
1872
Guipúzcoa Tolosa
5.500
1903
Ciudad Real Tomelloso
6.000
1972
Salamanca Topas
700
?
Valladolid Tordesillas
4.500
?
Guadalajara Torija
2.000
2010
Zamora Toro
4.500
1828
Ciudad Real Torralba de Calatrava
4.000
?
 

Torralba de Calatrava
Plaza de Toros de Torralba de Calatrava
foto: www.almagronoticias.wordpress.com

Toledo

Torre de Estebán Hambran

3.000

1982
Jaén Torre del Campo
2.000
?
Guadalajara Torrebeleña
250
?
Madrid Torrejón de Ardoz
5.000
?
Guadalajara Torrejón del Rey
200
?
Valladolid Torrelobatón
200
?
Cáceres Torremocha
2.000
?
Málaga Torremolinos
4.000
2003
Ciudad Real Torrenueva
1.900
?
Jaén Torres
1.000
?
Madrid Torres de la Alameda
3.500
1990
Toledo Torrico
800
?
Toledo Torrijos
4.000
?
Guadalajara Tórtola de Henares
500
?
Cuenca Tragacete
1.200
?
Cádiz Trebujena
1.200
?
Cuenca Tresjuncos
800
?
Huelva Trigueros
?
1929
Cáceres Trujillo
6.000
1848
Navarra Tudela
6.000
1933
Valladolid Tudela de Duero
4.500
1971
Jaén Úbeda
4.500
1926
 

Úbeda
Plaza de Toros de Úbeda
foto: www.artetoreo.com

Cádiz

Ubrique

3.100

1909
Badajoz Usagre
600
?
Valencia Utiel
2.000
1858
Sevilla Utrera
5.700
2010
Teruel Utrillas
3.000
1981
Salamanca Valdecarros
800
?
Albacete Valdeganga
1.200
?
Cuenca Valdemeca
1.800
?
Madrid Valdemorillo
6.000
2003
Madrid Valdemoro
3.000
?
Guadalajara Valdenuño Fernández
300
?
Ciudad Real Valdepeñas
4.000
1961
Teruel Valderrobles
2.800
?
Madrid Valdetorres de Jarama
2.500
?
Cáceres Valencia de Alcántara
3.500
1883
León Valencia de Don Juan
3.500
1924
Badajoz Valencia del Ventoso
1.200
1910
Salamanca Valero
1.000
?
Castellón Vall d’Alba
1.800
2002
 

Vall d’Alba
Plaza de Toros de Vall d’Alba
foto: www.torear.blogspot.com

Vizcaya

Valle de Carranza

1.800

1951
Navarra Valtierra
?
?
Madrid Valverde de Alcalá
2.000
?
Huelva Valverde del Camino
2.400
1828
Cáceres Valverde del Fresno
2.000
1914
Cuenca Vara del Rey
1.000
?
Málaga Vélez-Málaga
5.000
1894
Almería Vélez-Rubio
3.000
1945
Almería Vera
4.800
1997
Albacete Vianos
500
?
Valladolid Villabragima
1.000
?
Jaén Villacarrillo
5.000
1955
Burgos Villadiego
2.000
1957
Ávila Villafranca de la Sierra
1.500
1854
Badajoz Villafranca de los Barros
4.500
1992
Castellón Villafranca del Cid
1.000
1933
Cuenca Villalpardo
1.200
?
Cádiz Villaluenga del Rosario
1.500
2004
Cáceres Villamiel
1.500
1996
Valladolid Villanubla
200
?
 

Villanubla
Plaza de Toros de Villanubla
foto: www.gestoriataurina.manolete.com

Toledo

Villanueva de Alcardete

1.500

1956
Córdoba Villanueva de Córdoba
3.300
1983
Ciudad Real Villanueva de los infantes
2.000
1971
Jaén Villanueva del Arzobispo
8.000
1928
Albacete Villapalacios
2.500
?
Cuenca Villar de la Encina
1.000
?
Madrid Villarejo de Salvanés
4.000
?
Cuenca Villarejo Periesteban
300
?
Jaén Villargordo
3.500
1983
Salamanca Villarino de los Aires
750
?
Albacete Villarrobledo
5.000
1893
Jaén Villarrodrigo
2.000
?
Toledo Villarrubia de Santiago
2.500
1972
Salamanca Villasrubias
150
?
Albacete Villaverde de Guadalimar
500
?
Valladolid Villavicencio
200
?
Alicante Villena
4.000
1924
Castellón Vinaroz
3.000
1870
Salamanca Vitigudino
2.500
2009
Albacete Viveros
400
?
Valencia Xátiva
8.200
1919
 

Xátiva
Plaza de Toros de Xátiva
foto: www.cmdinginieros.com

Murcia

Yecla

4.700

1869
Toledo Yepes
3.000
1984
Guadalajara Yunquera de Henares
3.000
1989
Badajoz Zafra
5.000
1844
Cuenca Zafrilla
800
?
Huelva Zalamea La Real
1.000
1879
Guadalajara Zaorejas
500
?
Cáceres Zarza de Granadilla
2.000
1991
Cáceres Zarza la Mayor
3.000
1916
Cáceres Zorita
2.800
?
Huelva Zufre
1.000
1885
 

Zufre
Plaza de Toros de Zufre
foto: www.pueblos-espana.org
   
   
   
 
neem contact op
Communicatie
Flamenco
Nieuwsberichten
Artistas
Agenda optredens
Winkelen (op een andere site)
Andere cultuuruitingen
flamencoschoenen
Danslessen nemen
Gitaarles nemen
Flamenco canon bekijken
Column lezen!
Pijsvraag winnen!
Dansschoenen kopen
Dansrok kopen
Flamenconieuws lezen!
Nieuwsbrieven lezen of op abonneren
Mail ons via:
Link naar pagina waarop je feedback kunt geven
Link nar pagina waarop je je kunt aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen
Link naar pagina waarop de nieuwste prijsvraag staat en waar vanaf je de oplossing kunt insturen
Link naar pagina waarop je tweedehands zaken te koop kunt vragen of aanbieden middels een advertentie
Link naar pagina waarop je een verzoek tot linkuitruil kunt indienen
  Graag ontvang ik je kritiek, verbetervoorstellen of aanvullingen
Copyright                  Sitemap                 Links                  Privacy
Zonnebloemveld in Andalucía