|
Jan Sierhuis
Naam: |
Jan Sierhuis |
Geboren: |
In Amsterdam op 21 december 1928 |
Jan Sierhuis werd op 21 december 1928 in Amsterdam geboren. Als gevolg van een te vroeg overlijden van zijn vader (aan tuberculose) en een zieke moeder (ook tuberculose, alleen zij overleefde het) bracht hij een deel van jeugd door in een kindertehuis en bij zijn grootmoeder.
Al vroeg in zijn jeugd hobbyde hij met tekenen en boetseren. Ter gelegenheid van zijn 9e verjaardag kreeg hij een schilderset en werd de kiem voor zijn latere carriere gelegd. Toch ging hij na de lagere school in 1943 naar de ambachtsschool om huisschilder te worden in plaats van de verwachte kunstacademie om het kunstschilderen verder te ontwikkelen. Zijn moeder zag geen toekomst voor hem weggelegd als kunstschilder. Het was echter geen weggegooide investering want hij deed er veel materiaalkennis op.
Na de ambachtsschool ging hij ook een korte tijd daadwerkelijk als huisschilder aan de slag, maar al gauw maakte hij de switch naar het zijn van kunstschilder.
In 1945 werd hij toegelaten aan de avondopleiding aan de Rijksacademie, die hij overigens na een gerezen conflict in 1948 verliet. Tussen 1953 en 1956 zou hij er echter weer terugkeren en studeren.
Jan Sierhuis |
In 1957 kreeg hij een eervolle vermelding n.a.v. zijn deelname aan de Prix de Rome en ontving hij een Koninklijke subsidie voor een opleiding in Antwerpen.
In die tijd reisde hij veel, samen met zijn vrouw Tine, door Frankrijk en Spanje waar hij Dalí ontmoette en Tine door Dali werd geschilderd.
In de jaren 1957 en 1958 vervolgde hij zijn opleiding in Antwerpen aan de Academie van Schone Kunsten.
Jan Sierhuis is een grote schilder. Hij wordt in één adem genoemd met mensen als Appel en Corneille.
In 1948 was hij betrokken bij de CoBrAgroep; i.v.m. zijn jonge leeftijd sloot hij er zich niet bij aan. |
Jan Sierhuis is m.n. een expressionistische schilder en wordt geïnspireerd o.a. door kunstenaars als Cézanne, Picasso, Matisse en van Gogh.
In de jaren 50 en 60 schilderde hij vooral abstract en tot de tweede helft van de zestiger jaren kenmerkte zich dat vooral door expressionisme. Vervolgens overheersten menselijke figuren zijn werken. Hij ontwikkelde zich tot een schilder die vooral landschappen, portretten en dansende mensen schilderde. Hiermee kwam langzaam zijn verbinding met flamenco om de hoek kijken. Hij had een zomerhuis in Spanje en verbleef daar geregeld. Het is ook dáár dat hij geraakt werd door flamenco en die invloed is in zijn werken veelvuldig terug te zien. Het gevoel dat m.n. voor hem de dans overbrengt inspireerde hem tot grote doeken die in romantisch expressionisme het flamencogevoel overbrengen.
Jan Sierhuis heeft vele malen geëxposeerd, zowel nationaal als internationaal (Frankrijk, Mexico, Argentinië, Zwitserland, Nederlandse Antillen, Colombia, Ierland, Verenigde Staten, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Polen en Japan).
Hij heeft ook in 1968 les gegeven aan Atelier ’63 in Haarlem en was in de jaren 70 verbonden als begeleider werkzaam in de Vrije Academie in Den Haag.
Hij werd vervolgens in 1983 docent aan de Rietveld Academie in Amsterdam en in 1984 aan de Rijksacademie.
Zijn werken zijn o.a. te bezichtigen in de volgende musea; Stadsgalerij Heerlen, het Gemeentemuseum in Helmond en het CoBrAmuseum in Amstelveen.
Naast kunstschilder is hij ook een graficus en hij maakt ook sculpturen.
Hij is te zien in een documentaire (“Corneille, Martineau, Sierhuis, schilderen is mijn zuurstof” uit 2007), gemaakt door Barbara Makkinga, voor Avro Close Up, waarin hij met Corneille en Martineau o.a. gevolgd wordt in zijn atelier.
|
|