Cultura
 Home
Home > Cultura
 

Cultura

In Spanje zijn er nog veel meer cultuuruitingen, andere dan flamenco. Wel heeft een aantal banden met flamenco.

Vanaf deze pagina zijn de cultuurpagina's te bereiken waarbij ik, meer of minder innige, banden zie met flamenco.

Overigens heb ik ook nog een aantal andere feesten (want dat zijn het voor de Spanjaarden vaak) beschreven die een bezoekje waard zijn, mocht je op het juiste moment in Spanje in de buurt zijn....

Feria: Uitleg en kalender van de diverse ferias
Romería: Uitleg en kalender van de diverse Romerías
Rocío: Korte beschrijving van geschiedenis
Semana Santa: Uitleg c.q. beschrijving
Tuna: Beschrijving
Stierenvechten: Uitleg en beschrijving
Overige "feesten": Overzicht van andere feesten in Spanje
Paradores: Plaatsen om de nacht door te brengen op vaak wonderschone plekken
Tapas: Een beetje "Spaanse cultuur" in Nederland en België proeven....

Naast culturele uitingen zijn er in Spanje ook gewoontes en gebruiken die soms anders zijn dan bijvoorbeeld in België en Nederland. Kleine dingetjes, grappige weetjes;


Dinsdag de 13e
In Spanje is niet vrijdag de 13e een "ongeluksdag" maar dinsdag de 13e...("Martes 13, ni te cases, ni te embarques"; op dinsdag de dertiende moet je niet gaan trouwen en niet gaan reizen). Dat komt omdat dinsdag in Spanje "martes" heet. Martes is afgeleid van de naam Mars, de God van oorlog en daarnaast de rode planeet Mars die dezelfde naam draagt; er zijn periodes in de geschiedenis geweest waar men deze planeet "het kleine kwaad" noemde. Vandaar dat de dinsdag een ongeluksdag is voor Spanjaarden.
Als je dat dan ook nog eens combineert met de 13e wordt het allemaal wel heel erg. Het getal 13 is slecht m.n. omdat er 13 mensen waren bij het Laatste Avondmaal.
Dus in Spanje is daarom dinsdag de 13e de ongeluksdag.

Vandaag de dag kun je de afkeer voor het getal 13 overal terugzien. In Amerika hebben bijvoorbeeld veel gebouwen geen dertiende verdieping, in vliegtuigen is er vaak geen dertiende rij en in ziekenhuizen geen operatiekamer nr. 13.
Dinsdag de 13e


Bingo & Domino

De spellen Bingo en Domino zijn in Spanje erg populair.
Als je op vakantie bent en in een gebied waar er veel Spanjaarden zelf hun vakantie vieren is vaak tegen de avond te zien dat mensen half op de stoep, half op straat met een tafeltje zitten en domino spelen.

Op het strand zelf, niet op de toeristenstranden waar de buitenlanders komen, maar juist op de stranden waar de Spanjaarden zitten, zie je hele families Bingo spelen.


Botellón

Aan het einde van de 20e eeuw werd het populair onder de Spaanse jeugd om 's avonds / 's nachts bij elkaar te komen om meegebrachte alcoholische- en frisdranken te drinken, een sigaretje te roken en met elkaar te kletsen. Dat gebeurt in veel steden en meestal in een park of een andere publieke plaats.

Begin jaren negentig liep ik 's nachts om 02:00 uur door Madrid en hoorde een geluid. Ik dacht aan een plek waar treinen gerangeerd werden of iets dergelijks. Bij het naderen van de bron werd het geluid, uiteraard, steeds harder en ik verwonderde mij steeds meer over die "geluidsoverlast" en dacht "dat kan alleen in Spanje: in een stad met treinen die midden in de nacht zo'n lawaai maken".
Op enig moment sloeg ik een hoek om en daar was het: een redelijk groot plein en vele, vele honderden jongeren die met een flesje bier of een zelf gemixt drankje in de hand met elkaar gemoedelijk (nou ja, het blijven Spanjaarden he, dus menige buitenlander zal denken dat ze ruzie hebben) stonden te kletsen.
Later hoorde ik dat dit het "Plaza del dos de mayo" was, o.a. bekend om zijn botellones.
Botellon
Een botellón "in bedrijf"...

Vaak hebben de jongeren grotere flessen (soms 2 liter) bij zich waar ze de drank in gemixt hebben.

Ze gebruiken geen glazen en - uiteraard - geen ijs...

Menig Spanjaard begon uiteindelijk de daarmee gepaard gaande overlast te irriteren en er verschenen in diverse steden regels waarbij het verboden was om na bepaalde uren nog alcohol te verkopen of te gebruiken op straat.

Overtredingen werden streng bestraft met boetes die opliepen tot 300 euro. De overlast bestond m.n. uit het geluid (dat begreep ik inmiddels), achterblijvend afval als tegen de ochtend de botellón langzaam oploste, en daarnaast - ik noem het maar - "urinevervuiling" en een toenemend vandalisme.

In sommige steden werden gebieden aangewezen waar een botellón gehouden mocht worden - botellódromos - en andere gebieden waar dit verboden was. Het werd dan vooral toegestaan aan de rand van de stad of zelfs erbuiten in gebieden die te voet moeilijk bereikbaar waren...


Loterij

Spanjaarden zijn gek op gokken en lootjes vinden dan ook gretig aftrek.
Spanje heeft dan ook de oudste loterij ter wereld - sinds 1783 - die eveneens de grootste prijs ter wereld uitreikt: "el Gordo" (de dikke). De trekking is altijd op Kerstavond en er wordt uiteraard een heel showprogramma omheen gebouwd. Kinderen zingen de getrokken nummers. Het is zo populair dat de verkoop van loten ook totaal niet lijdt onder de economische recessies.

Once
ONCE loterijverkoper
Daarnaast bestaat al vele jaren de ONCE loterij. De opbrengst komt ten goede aan de blinden en het zijn dan ook blinden en slechtzienden die de loten verkopen. ONCE staat voor "Organización Nacional de Ciegos de España".
De verkooppunten zie je door het hele land, soms in kleine ministalletjes en vaak staan ze op een hoek van de (winkel)straat luidkeels hun loten aan te prijzen.


1 aprilgrappen
In Spanje kent men onze "1 april" niet, althans, ze kennen hem wél, maar dan op 28 december. Het is dan Dia de los Santos Inocentes. Op deze dag wordt de massale kindermoord herdacht die op bevel van Koning Herodes werd uitgevoerd in Jeruzalem ten tijde van de geboorte van Jezus. En hoewel er dus een bloederige en morbide aanleiding bestaat hebben de Spanjaarden weer de kans gezien om het tot een feest te maken...

Overigens is het vroeger ook in België en Nederland een feestelijke dag geweest waarbij kinderen verkleed langs de deuren liepen en snoep en geld verzamelden op die manier. Wij noemen deze dag de Dag van de Onnozele Kinderen.

In Spanje worden er vooral door de kinderen, maar ook door de media, mensen voor de gek gehouden. Er verschijnen soms in kranten hele pagina's met uitsluitend verzonnen nieuws.

 
neem contact op
Communicatie
Flamenco
Nieuwsberichten
Artistas
Agenda optredens
Winkelen (op een andere site)
Andere cultuuruitingen
flamencoschoenen
Danslessen nemen
Gitaarles nemen
Flamenco canon bekijken
Column lezen!
Pijsvraag winnen!
Dansschoenen kopen
Dansrok kopen
Flamenconieuws lezen!
Nieuwsbrieven lezen of op abonneren
Mail ons via:
Link naar pagina waarop je feedback kunt geven
Link nar pagina waarop je je kunt aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen
Link naar pagina waarop de nieuwste prijsvraag staat en waar vanaf je de oplossing kunt insturen
Link naar pagina waarop je tweedehands zaken te koop kunt vragen of aanbieden middels een advertentie
Link naar pagina waarop je een verzoek tot linkuitruil kunt indienen
  Graag ontvang ik je kritiek, verbetervoorstellen of aanvullingen
Copyright                  Sitemap                 Links                  Privacy
Zonnebloemveld in Andalucía