Overige feesten
 Home
Home > Cultura > Overige feesten
 

"Overige" feesten

Spanje is een feestland. Ze hebben, meer dan andere Europese landen, erg veel feesten. Hieronder een opsomming van een aantal feesten:

Januari (Enero)
Januari begint eigenlijk met een vervolg van de Kerst. Op 6 januari nl. viert men Drie Koningen en dat is de dag dat de kinderen de langverwachte cadeautjes krijgen. Spaanse kinderen krijgen dus geen cadeautjes met de Kerst maar met Drie Koningen!

Drie Koningen

Februari (Febrero)
In februari vindt jaarlijks de carnaval plaats. Door heel Spanje, maar vooral in Andalucía en dan speciaal in Cádiz wordt deze stevig gevierd. Daar vinden optochten plaats die bekend zijn om hun ironische inslag; er wordt met vele zaken en bekende mensen de draak gestoken.
De carnaval in Santa Cruz op het eiland Tenerife en in Las Palmas op Gran Canaria doen denken aan de Braziliaanse feesten zoals we die van de beelden op TV kennen.

Carnaval

Op 28 februari is het Día de Andalucía. De dag waarop ze vieren dat ze in 1980 via een referendum er vóór stemden om een autonome regio te zijn in het hedendaagse Spanje.

Maart (Marzo)
In maart vindt jaarlijks het feest "Las Fallas de Valencia" plaats. In optochten worden dan reuzebeelden / poppen voortgetrokken van bekende mensen uit politiek, showbusiness en sport, door de straten van Valencia. Men noemt de poppen "ninots".
Er is altijd veel muziek en het is een zeer kleurrijk spectakel.

 

April (Abril)
In april vindt het feest "Fiesta de Moros y Cristianos" plaats, m.n. in Alcoy (Alicante) ter ere van San Jorge.
Ook vinden in april de Semana Santa en de Feria de abril plaats.

Cristianos en Moros

Tijdens de Semana Santa vinden er ook feesten plaats in m.n. Hellín (in de provincie Albacete) waar gedurende die dagen vele duizenden tamboers de straat op gaan om te trommelen. En niet zomaar te trommelen, maar gedurende meer dan 24 uur achter elkaar te blíjven trommelen... Het heet de "Tamborada de Hellín". Geheel in het zwart gekleed met een zwarte of rode zakdoek om de hals bevolken ze dan de straten.
Deze traditie vindt overigens ook plaats in de naburige dorpen, zoals Tobarra, Agramón, Moratalla en Mula.

Mei (Mayo)
Mei is een populaire maand om Romerías te vieren en in Madrid zijn er de feesten ter gelegenheid van San Isidro.

Juni (Junio)
Juni is de maand waarin veel feesten gehouden worden ter ere van het begin van de zomer. Dit wordt vooral gevierd met grote vuren. De bekendste vindt plaat in de nacht van 23 naar 24 juni; La Noche de San Juan. En de bekendste plaats waar die gevierd wordt is in Alicante waar ze dan "La Fiesta de la Hogueras" houden.

Juli (Julio)
In juli wordt misschien wel het bekendste feest van Spanje gehouden; "San Fermines".
Het feest duurt meer dan een week en op ieder uur van de dag zijn de straten vol met mensen. Er komen ook veel buitenlandse toeristen op af.

Encierro
De feesten van San Fermin in Pamplona staan ook bekend om de paar minuten die het duurt als de stieren door de afgesloten straten naar de arena lopen met mensenmassa’s aan “stierenrenners” voor zich uit; de encierro.
De feesten vinden jaarlijks plaats tussen 6 en 14 juli (zo ook dus in 2014, mocht je zin hebben om het te bezoeken). Dagelijks vindt er een zgn. “encierro” plaats; dat is dus als vrijwilligers voor de stieren uit rennen. Vele duizenden bezoekers komen naar dat spectakel kijken dat vanaf 7 juli plaatsvindt.

 

In de vroege ochtend worden de straten die in het parcours vallen hermetisch afgesloten zodat de 10 stieren er straks niet uit kunnen, anders dan dat ze naar de arena rennen. De lopers verzamelen zich bij het beeld van San Fermin, onder aan de Santo Domingo, en zijn veelal gekleed in traditineel wit met een rode sjaal.
De eerste encierro vindt plaats in de ochtend van de 7e juli. De gebeurtenissen volgen op signalen zoals het afschieten van vuurpijlen: de eerste vuurpijl is het signaal dat de stieren richting de straten lopen en de tweede vuurpijl als ze het afgesloten parcours bereikt hebben.
Mocht je het idee hebben wel voor de stieren kunnen blijven te lopen; vergeet het.
Ze zijn echt gewoon sneller dan mensen kunnen lopen. Op de eerste meters is een stier zelfs sneller dan een paard. Door het geduw en getrek van andere deelnemers gebeurt het vaak dat er lopers vallen en anderen daar weer over struikelen: niet ongevaarlijk in de wetenschap dat er 6 maal 500 kg geïrriteerde en opgejaagde stier aangestormd komt…
Normaal gesproken hebben de stieren en de lopers de 900 meter tussen start en arena in een paar minuten (minder dan 5) afgelegd. De derde vuurpijl laat weten dat de stieren in de arena beland zijn en de vierde vuurpijl dat ze in hun stallen zijn en je weer tot morgen mag wachten om mee te lopen.

Er zijn in de Verenigde Staten mensen die wel zouden willen meelopen, maar niet naar Spanje daarvoor kunnen afreizen. Voor die liefhebbers hebben ze tegenwoordig een apart evenement georganiseerd waar ze voor stieren mogen uitrennen…

 

Er gebeuren geregeld ongelukken en de regels om mee te mogen rennen zijn dan ook aangescherpt. Als je bijv. teveel gedronken hebt wordt je niet op het parcours toegelaten.

Encierro

In 2013 kwam de documentaire "Encierro" uit, gemaakt door de Nederlander Olivier van der Zee.
Hij emigreerde in 2003 naar Noord-Spanje en maakte in 2011 kennis met mensen die al een tijdje met het idee rondliepen een documentaire over de San Ferminfeesten, en dan m.n. het deel waarin men voor de stieren uit naar de arena rent, te maken. Ze hadden de beschikking over apparatuur om dat in 3D te doen en de combinatie met de filmmaker én buitenlander, die toch enigszins verwonderd naar dit schouwspel kijkt, werd het een reëel idee waarbij men de interne zienswijze én de meer op afstand kijkende buitenlandse blik kon combineren.
De uitvoering werd ter hand genomen waarbij o.a. een 3D camera aan een 270 lange kabel bevestigd werd zodat deze "met de stieren mee" kon bewegen en high-speed opnames kon maken waardoor het een uniek document geworden is; alsof je er zélf tussenin loopt.
De film kwam in juni 2013 uit en als je de kans krijgt: kijken!

 

Augustus (Agosto)
De maand augustus is in Spanje echt een feestmaand. Zo wordt er op 15 augustus Maria Hemelvaart gevierd; er zijn door heel Spanje straatfeesten, feria's en concerten. Tijdens die dagen is de bekendste feestplek Málaga, waar dan de Feria de Málaga gehouden wordt.

Ook in augustus wordt in Buñol (Valencia) de "Tomatina" gehouden. Mensen bekogelen elkaar met tomaten en het wordt één grote zooi op straat....

Ooit (in 1945) begon het toen een groep vrienden elkaar met tomaten bestookten en het werd in de loop der jaren een traditie. Nu doen er duizenden mensen aan mee en de vrachtauto's met tomaten worden aangevoerd om als munitie te dienen. De deelnemers wordt aangeraden een beschermende bril en oude kleding te dragen. Er waren draagbare douches en brandkranen werden opengezet, zodat de feestvierders zich na Tomatina schoon konden spoelen.


Tomatina

Oktober (Octubre)
Op 12 oktober wordt een feest ter ere van de patroonheilige van Spanje gevierd: La Virgen del Pilar". Deze dag wordt zowel in Spanje als in Zuid-Amerika gevierd, wat de verbondenheid van Spanje met zijn voormalige koloniën laat zien.

November (Noviembre)
Op 1 november is het Allerheilige. De graven van dierbaren worden bezocht en overladen met bloemen. Dit gebruik is in Nederland ook bekend.

December (Diciembre)
Net als in Nederland is Kerstmis een belangrijk feest in Spanje. M.n. de Kerstavond wordt uitgebreid gevierd met omvangrijke maaltijden...ook de typische kerstliedjes, de "villancicos" worden dan gezongen

Op oudejaarsavond vindt het laatste feest van het jaar plaats. Een typisch gebruik is om tijdens de twaalf slagen van de klok die het nieuwe jaar inluiden steeds bij ieder slag een druif op te eten; dat brengt geluk voor het komende jaar. Ik heb het diverse jaren mogen meemaken en kan je melden; dat valt niet mee...

Zoek je een feestje in Andalucía dan is deze site wellicht een hulpmiddel.

 
neem contact op
Communicatie
Flamenco
Nieuwsberichten
Artistas
Agenda optredens
Winkelen (op een andere site)
Andere cultuuruitingen
flamencoschoenen
Danslessen nemen
Gitaarles nemen
Flamenco canon bekijken
Column lezen!
Pijsvraag winnen!
Dansschoenen kopen
Dansrok kopen
Flamenconieuws lezen!
Nieuwsbrieven lezen of op abonneren
Mail ons via:
Link naar pagina waarop je feedback kunt geven
Link nar pagina waarop je je kunt aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen
Link naar pagina waarop de nieuwste prijsvraag staat en waar vanaf je de oplossing kunt insturen
Link naar pagina waarop je tweedehands zaken te koop kunt vragen of aanbieden middels een advertentie
Link naar pagina waarop je een verzoek tot linkuitruil kunt indienen
  Graag ontvang ik je kritiek, verbetervoorstellen of aanvullingen
Copyright                  Sitemap                 Links                  Privacy
Zonnebloemveld in Andalucía